RUSLAND

RUSLAND

Voor de november editie van het Veepro magazine werden we benaderd voor een bedrijf in het buitenland waar de veehouder iets kon vertellen over Nederlandse aankopen. Een mooi moment om een van onze nieuwe Russische afnemers van Nederlandse vaarzen aan het woord te laten. Toen de Russische familie Balagov in 2014 een melkveebedrijf opzette en op zoek ging naar een veestapel onderzochten ze samen met VAEX verschillende landen. Uiteindelijk viel de keuze op de Nederlandse vaars. 


HET BEDRIJF
Vanuit het niets startten de drie broers en twee zussen Balagov in 2014 een melkveebedrijf in Rusland. De oude boerderij werd verbouwd en vernieuwd. De jongste broer, Adam, beheert het melkveebedrijf en draagt samen met 5 medewerkers zorg voor zo’n 270 dieren (140 melkkoeien en 60 hoogdrachtige vaarzen). Het plan is om verder te gaan groeien naar 400 koeien op de 300 hectare grond.

 

WAAROM NEDERLANDSE VAARZEN?
Adam:
 “Toen we klaar waren om de boerderij te vullen met dieren hebben we diverse markten onderzocht welke melkvee leveren (Europa en de Verenigde Staten). We kwamen al snel tot de conclusie dat we dieren met een goede genetica en met een potentie tot goede productie nodig hadden om onze doelstellingen te bereiken. Echter, moesten ze voor ons ook betaalbaar zijn. Hiervoor zijn we samen met VAEX in Duitsland, Denemarken en Nederland geweest. Uiteindelijk bleek voor ons Nederlandse dieren de beste keuze. Tevens vinden wij de ervaring in de melkveehouderij heel belangrijk. Dit is in Nederland te vinden.”


HOE GING DE SELECTIE?
Adam:
 “Tijdens de selectie met VAEX hebben we een stuk of 40-50 boerderijen gezien (selectie bij de boer zelf). Ieder bedrijf was anders, wat voor ons heel nuttig was om te zien. We zijn namelijk starters en wilden zien hoe het bij andere bedrijven met meer ervaring geregeld was. Hierbij hebben we veel met de boeren gepraat en werden veel van onze vragen beantwoord.”

“Met deze dieren hebben we de mogelijkheid om verschillende zakelijke keuzes te maken.”


 


HOE DOEN DE VAARZEN HET?
Adam:
 “Op 15 mei 2015 zijn de dieren aangekomen op ons bedrijf. Het gehele proces van selectie, documentenafhandeling en transport is goed gegaan. Er waren geen problemen zoals sterfte of abortussen. De adaptatie op het bedrijf was dan ook succesvol. 139 dieren van de 200 geïmporteerde vaarzen worden op dit moment normaal gekalfd en produceren melk. De resterende dieren blijven kalven. We hebben de dieren speciaal geselecteerd in verschillende fasen van zwangerschap om de kalverperiode te verdelen over 3-4 maanden. Nu al zien we het potentieel van deze dieren. We krijgen gemiddeld 25 liter/dag/ dier met een vetgehalte van 4,21-4,26%. Voor ons erg belangrijk gezien onze plannen voor de bouw van onze eigen kaasfabriek. We begrijpen dat het vetpercentage zal verminderen als de melkproductie stijgt. We zijn zeker van plan om in de toekomst weer dieren in Nederland te gaan kopen. Of het weer drachtige vaarzen worden weet ik nog niet. Misschien ook wel pinken van 9-12 maanden om verder te helpen bouwen aan onze melkveestapel.”

“Nederlandse vaarzen hebben een goede genetica, een hoge melkproductie en zijn tevens qua prijs interessant.”

Zoeken