MONTBÉLIARD

MONTBÉLIARD

Het Montbéliarde-ras vindt zijn oorsprong in het gebied tussen Zwitserland en Frankrijk, de Jura. Destijds liepen daar meerdere locale rassen waarbij het roodwitte ras het belangrijkste was. De Montbéliarde is  een melk- en vleesras, dat zich gemakkelijk handhaaft onder eenvoudige omstandigheden. In totaal bestaat het ras uit meer dan 2 miljoen dieren, waarvan 685.000 koeien bestemd voor de melkveehouderij. Het gemiddelde gewicht van een volwassen Montbéliarde koe ligt tussen 650 en 800 kilo. Een stier weegt tussen de 1.000 en 1.200 kilogram.

De Montbéliarde is groot en fors, heeft de robuuste bouw, het beenwerk  is droog en hard en in zijaanzicht vooral recht van stand, kwalitatief sterk en eerder grof dan fijn. Het achteraanzicht is fraai recht, de stap is krachtig en recht vooruit. De klauw is van achteren hoog met een korte klauwdiagonaal. Dit correspondeert met de steilere beenstand.

Het kruis van de Montbéliarde is constructief ruim en vooral hellend. Een ruim en hellend kruis vergemakkelijkt het afkalven en daardoor komt ook de nageboorte er gemakkelijk af. Door de sterke, brede bouw en de ruime bespiering is het een koe die altijd goed in conditie is.

Een negatieve energiebalans is de Montbéliarde vreemd, ze start rustig in het begin van de lactatie en laat daarna een vlakke lactatiecurve zien. Het is van nature een ras met een goede persistentie. Het ruim gebouwde hellende kruis, de robuuste bouw en de persistentie in de lactatie zijn de grootste redenen voor de bovengemiddeld goede vruchtbaarheid van het ras.

De uier van een Montbéliarde is van prima kwaliteit en structuur. De ophangband is zeer taai, het uier neemt naarmate de lactaties vorderen toe in volume.

SPECIFICATIES
In 2000 waren de 358.000 koeien goed voor een (volwassen) melkproductie van 7303 kg met 3,90% vet en 3,40% eiwit, in 316 dagen. Deze productie wordt gerealiseerd op basis van een eenvoudig rantsoen, met veel ruwvoer (hooi, kuilgras en/of maïs) en met bijvoeding van simpele krachtvoeders en/of geplet graan.

EIGENSCHAPPEN
· Robuust dier met extra spieren (voor vleesproductie);
· Goede uiergezondheid;
· Erg vruchtbaar dier (kortere tussenkalftijd);
· Veel persistentie, een lagere productie bij de start maar houd die productie lang vast;
· Goed beenwerk;
· Een gunstige vet-/eiwitverhouding


Groeisnelheid: 1200 gram gemiddeld per dag


Slachtrendement: Afgemeste stiertjes van 18 tot 20 maanden wegen gemiddeld 420 kg


DUBBELDOELRASSEN

Sterke dieren met een hogere restwaarde dan de melkveerassen.


Lees meer

VRAAG EEN OFFERTE AAN

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan bij VAEX Varkens- en Veehandel, we bekijken graag wat we voor u kunnen betekenen!

offerte

Zoeken