Belgisch Witblauw

Belgisch Witblauw

Het Belgisch Witblauw, of afgekort BWB, soms ook als BBB, naar de Franstalige naam, Blanc Bleu Belge, is een runderras dat voornamelijk gehouden wordt voor het vlees.

Het ras komt hoofdzakelijk voor in Midden- en Hoog België maar men vindt het ras over de hele wereld terug. Het Belgisch Witblauw staat bekend om zijn imposante spiermassa door een doorgedreven veredeling en om zijn economische kwaliteiten, maar ook om het veelvuldig gebruik van keizersnedes.

SPECIFICATIES
De voornaamste eigenschappen zijn:
· Buitengewone ontwikkeling van de bespiering;
· De kwaliteit van het vlees;
· Het formaat ;
· De vroege ontwikkeling;
· De goede voederconversie
· De uniformiteit;
· De gehoorzaamheid en de geschiktheid als moederdier.
· Een Belgisch Witblauwrund is meestal een dikbil, een rund met een overmatige spierontwikkeling. Het vlees van het Witblauwrund is van een uitstekende kwaliteit: mager, mals en sappig dankzij de fijne spiervezels.

Aangezien het rund een geringe neiging vertoont tot afzetting van vet, kan het gefokt en vetgemest worden op basis van een energierijke voeding die resulteert in een gewichtstoename zonder het risico van de vorming van overmatig vet.

Optimaal kalven vaarzen op een leeftijd van 24 maanden met een lichaamsgewicht van gemiddeld 600 kg (net vóór het kalveren). De drachtduur bedraagt 283-292 dagen en is weinig variërend. Een probleem dat zich voordoet bij het Belgische witblauw, is dat de kalveren een dubbel gespierde schouder hebben. Hierdoor kunnen de kalveren niet door het geboortekanaal heen. Bij de zuivere dikbillen loopt het percentage keizersneden op tot 100 %.Groeisnelheid: De gemiddelde dagelijkse groei van fokstieren van 7 tot 13 maanden bedraagt 1,6 kg per dag


Slachtrendement: Het slachtrendement schommelt tussen de 65 en 70% wat zeer hoog is


VLEESRASSEN

De flink bespierde rassen kunnen uitstekend voldoen aan de vraag naar een goed en mager stuk rundvlees.

Lees meer

VRAAG EEN OFFERTE AAN

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan bij VAEX Varkens- en Veehandel, we bekijken graag wat we voor u kunnen betekenen!

offerte

Zoeken