ANGUS

ANGUS

De oorsprong van het ras dient gezocht te worden in Aberdeenshire, in Schotland. In de loop van de jaren werd de Aberdeen Angus niet alleen in Groot-Brittannië zeer populair, maar ook in de Verenigde Staten, Canada en Australië ontwikkelde het zich na verloop van tijd tot een van de meest voorkomende vleesrassen, zo niet het belangrijkste. De fokkers verloren acceptabele lichaamsmaten niet uit het oog.

De Aberdeen Angus koeien komen zonder problemen de winter door. Het van oorsprong Schotse ras komt wereldwijd voor en is qua populatie het grootste ras.

De dieren kenmerken zich door hun balkvorm, doordat ze in de voorhand breed en diep gebouwd zijn. De hoogtemaat varieert van 110 tot 130 cm. Er komen twee kleuren voor namelijk: zwart en rood. Zwart is de meest voorkomende kleur. De witte kleur op de uier is toegestaan.

SPECIFICATIES
· De dieren gedijen prima op een sober rantsoen en zijn bij uitstek natuurlijke grazers;
· De Aberdeen Angus runderen zijn winterhard, wat betekend dat ze het gehele jaar buiten kunnen verblijven.;
· Het zijn zeer volgzame dieren, vriendelijk en plezierig om mee te werken;
· Het ras is hoornloos;
· De koeien zijn vruchtbaar en kalven voor het eerst bij een leeftijd van 2 jaar;
· Het geboorteverloop is gemakkelijk, koeien kalven alleen af, hulp bij de geboortes in niet nodig;
· De kalveren zijn bij geboorte zeer energiek en vitaal;
· Het moederinstinct is zeer sterk aanwezig bij de dieren, de koeien geven overvloedig melk om de kalveren langere tijd te laten zogen;
· De koeien zijn in staat tot op hoge leeftijd kalveren te krijgen, het zijn bestendige dieren die oud worden. Het is geen uitzondering dat 12-13 jaar oude koeien nog ieder jaar een kalf groot brengen;
· Het ras is in staat om met een minimum rantsoen in haar eigen onderhoud te voor zien en zet op zeer efficiënte wijze haar voeding om in lichaamsgewicht.
· Het vlees van de Aberdeen Angus heeft van nature een marmering en is bij uitstek sappig, hierdoor is het vlees mals en smaakvol. 


Groeisnelheid: De gegevens tonen dat de gemiddelde groei per dag door kalveren van 0-8 maanden ligt op omstreeks 1150 gram.


Slachtopbrengst: Het % van vlees bij het slachten varieert van 60 tot 62,5%


VLEESRASSEN

De flink bespierde rassen kunnen uitstekend voldoen aan de vraag naar een goed en mager stuk rundvlees.


Lees meer

VRAAG EEN OFFERTE AAN

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan bij VAEX Varkens- en Veehandel, we bekijken graag wat we voor u kunnen betekenen!

offerte

Zoeken