#NIEUWS

Rusland is groot en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos

Datum: vrijdag 1 oktober 2021

Rusland is het belangrijkste afzetkanaal voor de vaarzen van VAEX. Maar is dit over 5 of 10 jaar nog steeds zo? VAEX ging in gesprek met Kristina Satsenko van Noka Agro LLC, met zo’n 15 duizend runderen de grootste producent van rauwe melk in de regio Moskou.

VAEX en Kristina ontmoetten elkaar op een beurs in Rusland. Ondertussen heeft Noka Agro LLC de eerste Nederlandse koeien via VAEX in Moskou op een boerderij staan. De 27-jarige Kristina werkt sinds 2016 bij Noka Agro LLC. Kristina is geboren en opgegroeid als stadsmeisje in Tallinn in Estland, maar van kleins af aan wist ze dat ze in de toekomst met dieren ging werken. In Estland zijn geen grote koeien bedrijven waar ze haar droom haar kon verwezenlijken. Dus besloot ze na haar studie in Estland, in Moskou te gaan studeren en is ze naar Rusland verhuisd. Daarna is ze begonnen bij Noka Agro LLC. Als senior project manager is ze betrokken bij grote projecten van het bedrijf. Ze begon met het implementeren en controleren van productienormen. Steeds meer nam ze projecten in eigen handen. Genetica en veeteelt werden ook snel aan haar takenpakket toegevoegd. Nu zit ze geen dag meer op kantoor. Dat vindt ze zo leuk aan haar werk. Elke dag is ze onderweg en elke dag is een nieuwe uitdaging. Het goed zorgen voor de dieren ziet ze als een van haar hoofdtaken. “De hoofdtaak van elke boer is om het leven van de dieren beter te maken, om voor de dieren te zorgen”, aldus Kristina.

Waarom Nederlandse koeien?

Nederlandse koeien zijn robuuste werkdieren. Ze passen goed in onze omgeving. Ze hebben altijd sterke benen, een goede uiervorm en tepelplaatsing. Ze kunnen zich makkelijk aanpassen aan onze technologieën en voer. In vergelijking tot koeien uit andere landen valt er beter te werken met Nederlandse koeien. In onze Russische omstandigheden laten ze het beste resultaat zien.

 

Eindeloze mogelijkheden

Rusland heeft heel veel potentie. Rusland zou al zelfvoorzienend kunnen zijn, maar toch zijn er steeds ambitieuze bedrijven die nieuwe boerderijen op willen zetten. Dit zal altijd zo blijven. Rusland is groot en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Daarom gelooft Kristina dat er altijd groeimogelijkheden zullen blijven. “Met Noka Agro LLC willen we niet alleen marktleider zijn van heel Moskou maar van heel Rusland. Dit is een moeilijke taak, maar ik geloof dat we het aankunnen”.


WIST JE DAT KRISTINA...

erg ambitieus is en zichzelf veel doelen stelt. Naast haar baan is ze bezig met het behalen van een master.

niet vaak stil zit. In haar vrije tijd houdt ze zich graag bezig met grafische programma’s of is ze in haar eigen appartement aan het klussen.

het gezegde ‘De koe bij de horens vatten’ ooit wel heel letterlijk heeft genomen. Toen ze oog in oog stond met een stier, sprong ze er op af en pakte de stier bij de horens.

« ga terug

Zoeken