#NIEUWS

Ketenbreed ondersteunen in gezondheid

Datum: vrijdag 26 november 2021

De geborgde varkensartsen van Lintjeshof in Nederland werken op basis van eigen kennis en specialisatie aan gezondheidsoplossingen voor productiebedrijven. Wij werken samen in een netwerk van varkenshouders, toeleveranciers, handelaars, slachterijen, farmacie en wetenschap. Bij het (inter)nationaal verhandelen van biggen en vleesvarkens draait alles om het borgen van de diergezondheid. In het kader van productaansprakelijkheid, van zowel geneesmiddelen, dieren als vlees, zijn transparantie in gezondheidsdata en eerlijke communicatie essentieel. Individuele dierhekenning met transponders gaat daarbij waarschijnlijk een doorslaggevende rol spelen. 

Zo werken we bedrijfseigen screeningsprogramma’s uit en controlerenin ons eigen laboratorium routinematig op PRRS, APP, mycoplasma en de ziekte van Glässer. In het kader van de handel in biggen gebeurt dat ook op Afrikaanse varkenspest. Al deze zaken, de medicatie en de vaccinatie kunnen als data aan elk varken worden gekoppeld. Informatie die in een digi taal biggenpaspoort als gezondheidsbewijs met het dier mee kan gaan. Gezondheidsdata benutten varkenshouders om de technische resultaten te verbeteren. Die gegevensstroom om de gezondheid te bewaken, zal alleen maar groeien door de opgangvan nieuwe technologieën zoals camera’s en hoestmonitoren. Koppelenvan databestanden en de juiste analyses uitvoeren zijn essentieel bij het managen van de diergezondheid. 

Het op een hoger niveau brengen van de diergezondheid en biosecurity vragen continu aandacht. Een stap extra zetten en verlost zien te raken van bedrijfsgebonden ziektengeeft rust, een positief imago en betere handelsvoorwaarden. 

Het belang van maatwerk groeit en leidt tot intensief samenwerken met klanten en hun handelaars. Hoge ge zondheid van de biggen en borgen van ziektes zijn essentiële zaken. We weten ook dat ziektes vaak een negatieve invloed hebben op de handelsstromen. Screenings en vaccinatie strategieën worden aangepast op de markt en in de regio’s waar de biggen terechtkomen. Exact weten wat de afnemer wenst en zorgen dat het ook zo gebeurt. Deze gezondheidspuzzel dient de handel mede te leggen.

« ga terug

Zoeken