#NIEUWS

Interview Rene Vaske

Datum: donderdag 16 december 2021

Naam: Rene Vaske (28)
Bedrijf: Bernard Vaske Viehhandel
Activiteiten: In- en verkopen van slachtvarkens en biggen, evenals inplannen, merken en transporteren van dieren.

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Mijn passie voor de veehandel begon al toen ik heel jong was. Als klein kind ging ik vaak met mijn vader mee om biggen en varkens te lossen. Vanaf dat moment werd het voor mij al snel duidelijk dat mijn toekomst in het familiebedrijf van mijn ouders lag. Ter voorbereiding op het werk in de veehouderij, heb ik onder andere een opleiding gevolgd tot handelaar in buitenlandse handel in de vee- en vleessector.

Hoe ziet jullie bedrijf er over 10 jaar uit?

Dankzij de structuur van ons familiebedrijf, zijn wij op dit moment goed gepositioneerd in de markt. Ondanks het dalende aantal dieren, zullen wij ook in de toekomst nauw blijven samenwerken met onze partners. Op die manier hopen wij ons bedrijf verder uit te bouwen en een betrouwbare handelspartner in de markt te blijven. Daarnaast verwacht ik dat de wet- en regelgeving en de daarbij behorende eisen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de veehandel. Wanneer wij in de toekomst blijven voldoen aan deze eisen en blijven samenwerken met onze klanten en leveranciers, kunnen we samen de moderne productie van een gewild eindproduct blijven bevorderen.

Hoe ziet de sector er over 10 jaar uit?

Ik denk dat de politiek de toekomst van de landbouw in handen heeft. Het is nu zaak dat de politiek boeren een economisch vooruitzicht geeft ondanks de voortdurend veranderende wet- en regelgeving. Alleen zo kunnen ze de toekomst van de boeren veilig stellen en de continuïteit in de sector waarborgen. Alleen als dit lukt, zullen ook de toekomstige generaties enthousiast zijn over werken in de landbouwsector. Ik verwacht dat de toekomstige generatie de landbouwsector digitaal vooruit kan helpen en de alge- mene opvattingen rondom de sector positief kan beïnvloeden.

Welke uitdagingen volgen er in de toekomst?

Door de steeds veranderende voorwaarden van afnemers aan de levensmiddelenindustrie en de wet- en regelgeving vanuit de overheid, zullen de investeringen in de handel gaan toenemen. Afnemers gaan steeds kritischer kijken naar wat ze kopen. Dit betekent dat in de toekomst het vermarkten van het juiste product bij de juiste afnemer een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Het niveau van de veehouderij, de etikettering en de geboorte- en opfokplaats van de dieren zullen bepalend zijn bij de selectie van de afnemer. Dit kan cruciaal zijn voor het economisch succes in de veehandel.

« ga terug

Zoeken