#NIEUWS

Interview Lisa en Luc Cornelissen

Datum: vrijdag 19 november 2021

Naam: Lisa Cornelissen (29) en Luc Cornelissen (27)
Bedrijf: Varkenshouderij Cornelissen B.V.
Activiteiten: Samen met hun vader en twee andere broers het aansturen van negen vestigingen. Zowel op kantoor als in de stal aanwezig. Verantwoordelijk voor o.a. het personeel, transport, administratie en werkzaamheden in de stallen.
 

Waarom hebben jullie voor dit beroep gekozen?

Het is er met de paplepel ingegoten. Al vier generaties lang bestaat ons familiebedrijf. Van jongs af aan zijn we betrokken bij het bedrijf en de sector. Wij zijn er als het ware mee opgegroeid.

Hoe ziet de sector er over 10 jaar uit?

Over 10 jaar zijn wij nog steeds varkenshouder, maar het zal er anders uitzien. Wetten en regels zullen aangescherpt worden. Begrijpelijk, maar wij hopen dat het voor ons in de toekomst wel werkbaar blijft. Wij zijn bereid te investeren, maar het oet wel rendabel blijven. Wij houden de ontwikkelingen rondom wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten, om erop voorbereid te zijn.

Integraties zien wij in Nederland nog niet zo snel gebeuren. Wat je wel ziet is dat dit nu al gebeurt met akkerbouw en mestverwerking, dit zal in de toekomst ook zo blijven. Over het algemeen is de Nederlandse agrarische ondernemer ambitieus en pakt zulke kansen graag zelf op.

Hoe ziet jullie bedrijf er over 10 jaar uit?

‘Een team, een taak’. Zo zouden wij onze huidige werkwijze binnen Cornelissen omschrijven. Wij sturen de locaties samen met ons personeel aan, maar zijn ook zelf regelmatig in de stallen te vinden. Waar personeel nodig is springen wij graag even bij. In de toekomst gaat dit zeker zo blijven. Wij streven ernaar om in de toekomst een gesloten bedrijf te worden. We doen al heel veel, van akkerbouw tot mestverwerking tot duurzame energieproductie. Wij willen ‘het cirkeltje rond maken’ en het gehele proces in huis hebben. Daarnaast vraagt de maatschappij veel van ons bedrijf en onze medewerkers. Een ander speerpunt is om de komende jaren ons bedrijf transparanter te maken, meer communiceren over waar we de hele dag mee bezig zijn. We zullen dit niet alleen als bedrijf zijnde moeten oppakken, maar met de hele sector samen.

Welke uitdagingen volgen er in de toekomst?

Een van de uitdagingen die we nu al hebben is het vinden en behouden van geschikt personeel. Het boeien en binden van personeel aan je bedrijf zal ook in de toekomst een uitdaging blijven. Het is heel lastig om aan personeel te komen. Überhaupt geschoold personeel. Daarom proberen wij de jeugd in de regio te motiveren en te interesseren in de varkenshouderij.

« ga terug

Zoeken