#NIEUWS

Samen tot passende oplossingen komen

Datum: vrijdag 30 april 2021

Sinds zijn 18de werkt de inmiddels 30-jarige Jaap Dane op het familiebedrijf Firma Dane en Zn in Oudemolen. Sinds 2011 is hij mede-eigenaar. De handel in runderen en rundvlees zit bij Dane in zijn genen. Hij kent de handelswereld in Nederland door en door en voelt de markt aan. Samen met VAEX vult hij al bijna 12,5 jaar de vraag uit derde landen naar drachtige vaarzen in. “Als Ilona van VAEX belt en driehonderd Holstein-Friesian-vaarzen voor de Russische markt wil hebben die twee tot vijf maanden drachtig zijn, dan zoek ik die dieren bijeen”, zegt Dane. “Ik weet waar die dieren in Nederland kunnen zitten.”

Van Dane zijn handel in vaarzen is ongeveer 80 procent bestemd voor VAEX. Bij het selecteren van de dieren is Ilona en de buitenlandse koper aanwezig. “Maar sinds de coronabesmettingen in Europa is dit live aanwezig zijn niet meer mogelijk”, vertelt hij. “Daarom zijn Ilona en ik dat gaan doen met een camera en directe onlineverbinding met de klant.”

Rennen en stilstaan
Deze aangepaste werkwijze bij het selecteren zorgt ervoor dat de vaarzenexport toch door kan lopen. Volgens Dane is die digitale en kostenbesparende oplossing tijdelijk. “Kopers willen graag met eigen ogen zien wat ze in hun stallen krijgen. Het persoonlijk contact en wat rondkijken in Nederland versterkt de relatie.”

Dit jaar heeft Dane duidelijk minder in de vaarzenhandel gedaan. Na de topjaren 2016, 2017 en 2018 was 2019 voor hem al een minder jaar omdat er nauwelijks vaarzen te koop waren. In 2020 zou het vaarzenaanbod weer aantrekken, maar bleef de marktvraag uit. “Het was een jaar van rennen en stilstaan. In 2020 hebben we zelfs enkele maanden geen enkele vaars naar Rusland kunnen exporteren”, benadrukt hij. “Covid-19 zorgde voor vertraging bij het realiseren van nieuwbouwprojecten waardoor bestellingen werden doorgeschoven naar het najaar. Gelukkig zijn er genoeg takken van sport in ons handelsbedrijf waar ik mijn energie en tijd in kan steken. En snel schakelen ben ik gewend.”

Nieuwe kansen grijpen
Wat Dane ook waardeert in zijn jarenlange relatie met VAEX, is de creativiteit en het inspringen op nieuwe kansen. “Als ik in de markt een overschot zie ontstaan in het aanbod van bepaalde soorten runderen, dan bel ik met Dirk om te overleggen hoe we op die ontwikkeling in kunnen spelen”, zegt hij. “We kunnen elkaar prima aanvullen en hebben weinig woorden nodig om zaken passend te maken. Zo brengen we samen elk rund op de beste bestemming tegen een goede waarde.”

Voor 2021 verwacht Dane een beter vaarzenjaar dan de afgelopen twee jaren. Maar dat het vervoer van vee onder een vergrootglas ligt, evenals langeafstandstransporten van slachtvee baart hem zorgen. “Regelgeving maakt het steeds lastiger om het werk goed en efficiënt te doen om zo meerwaarde voor de rundveehouderij te creëren. En Rusland heeft onze vaarzen nodig om voldoende melk te kunnen produceren voor de Russische bevolking”, besluit Dane.

Firma Dane en Zn
Kors en Elise Dane runnen samen met hun zonen Jaap en Teun het familiebedrijf Firma Dane en Zn in Oudemolen (Noord-Brabant). Het bedrijf met twee locaties bestaat uit een akkerbouwtak, het houden van vleesvee en vleeskuikens en een handel in runderen en rundvlees. In totaal werken er acht personen in vaste dienst.

 

« ga terug

Zoeken