#NIEUWS

Gezonde varkensproductie vraagt om hygiënecoach

Datum: vrijdag 10 december 2021

Het werken met gezonde varkens in een nette stalomgeving is op alle fronten duurzamer. Biggen en vleesvarkens zitten goed in hun vel, groeien harder, benutten voer beter, hebben geen antibiotica nodig en leveren de varkenshouder het meest rendement op. Ook medewerkers ervaren meer werkplezier. Netheid is positief voor de uitstraling van het varkensbedrijf en de sector. Hygiëne op de bedrijven speelt een cruciale rol bij het voorkomen dat die ren ziek worden en elkaar besmetten.   HyCare is een werkwijze om via strikte protocollen de hygiëne op varkensboerderij is veel gezondheidswinst te boeken. Dat betekent onder meer het hebben van makkelijk en grondig te reinigen oppervlakken, ideale loop lijnen en eigen materialen voor iedere diercategorie of stal. Het gebruiken van handschoenen en overschoenen en aandacht voor de voeren water-hygiëne uit oogpunt van de darmgezondheid. Met de HyCare-methode is de verspreiding van eventuele infecties binnen de stalmuren tot een minimum te beperken.

Bij infectiepreventie is het ontzettend belangrijk om consequent op de juiste manier te werken. Aanleren van nieuw gedrag en dat volhouden is lastig. Zeker bij groter wordende bedrijven en een toenemende werkdruk. Daarom is hygiënecoaching cruciaal voor continu succes. Oftewel: de toekomstgerichte varkenshouder voert de regie op zijn bedrijf en omringt zich met een team dat bestaat uit een voeradviseur, een dierenarts en een hygiënecoach of HyCare-coach. 

Dat onze methode effectief is, blijkt uit het groeiens aantal praktijkbedrijven wereldwijd dat ermee opstart. Varkens die in een kiemarme HyCare-omgeving zijn grootgebracht, presteren beter en vertegenwoordigen een meerwaarde. De schakels na het varkensbedrijf zoals handel, transport en verwerking kunnen eraan bijdragen om het gezondheidsvoordeel ook optimaal uit te nutten in de markt. Zo brengen we samen de hele varkensvleesketen naar een hoger niveau wat betreft voedselveiligheid en imago. 


Tekstvak: Bron: Sven CooremansTekstvak: Bron: Paul Verhoeven

« ga terug

Zoeken