#NIEUWS

“Al meer dan 10 jaar samen”

Datum: woensdag 12 januari 2022

In 2010 heeft VAEX voor het eerst handel gedaan met Peter Maat. Sindsdien worden er samen jaarlijks veel koeien geëxporteerd. VAEX heeft altijd contact met Axel Blume (in- en verkoper), alhoewel er weinig contact nodig is. Met een paar woorden weten VAEX en Maat Viehhandel wat er nodig is en wat er van elkaar verwacht wordt. Er is vertrouwen in elkaar. “Vertrouwen is erg belangrijk. Bij ons is een vaste uitspraak ‘VAEX first’. VAEX is onze vaste afnemer waar altijd eerst mee geschakeld wordt. Zulke relaties zoals met VAEX zijn erg belangrijk voor de toekomst”, zegt Peter.

De Nederlandse Peter Maat (50) is eigenaar van Maat Viehhandel GmbH & Co. KG. Al van kleins af aan kreeg hij de veehandel met de paplepel ingegoten. Zijn opa’s en vader waren ook veehandelaar. Op zijn 18e begint hij als internationaal vrachtwagenchauffeur op een veewagen. Vijf jaar later is hij de veehandel in gegaan. Hij zag kansen in Mecklenburg in Duitsland en verhuisde hierheen om zelfstandig met vee te gaan handelen. Ondertussen woont hij samen met zijn vrouw en 3 dochters al 25 jaar in Duitsland en staat er een succesvol internationaal bedrijf Maat Viehhandel. Het liefst is Peter op de weg te vinden. Runderen inkopen. Het bezig zijn met de runderen vindt hij dan ook een van de mooiste dingen van zijn werk. 25 jaar geleden was hij alleen maar op de weg te vinden. Als directeur is hij nu ook op kantoor nodig. Door het personeel veel vrijheid en verantwoordelijkheid te geven kan hij alsnog de weg op. Als hij de kans krijgt rijdt hij ook nog graag een ritje op de vrachtwagen. Naast bezig zijn op de boerderij, ziet hij dit ook echt als hobby. 

In de toekomst verwacht Peter meer de diepte in te gaan dan de breedte. Van het kalfje tot de consument. De huidige processen verbeteren. Daarnaast is voor de fokrunderenhandel een stuk persoonlijkheid en vertrouwen van belang. Digitalisering hierin ziet hij nog niet zo snel gebeuren. Mensen willen de koeien stuk voor stuk graag met eigen ogen zien. Peter kan moeilijk inschatten hoe het gaat lopen met de wet- en regelgeving rondom lange afstand transport. “25 jaar geleden waren hier ook al discussies over. Sindsdien zijn er al grote stappen gemaakt om transport te verbeteren in de branche”, verteld Peter. “Vanuit twee kanten is het belangrijk om samen tot een goed resultaat te komen. VAEX en Maat Viehhandel zorgen er samen voor dat de ritten zo goed mogelijk verlopen om zo de koeien op een veilige en gezonde manier te exporteren.”

- Maat Viehhandel bestaat nu bijna 25 jaar en is gevestigd in Vietgest. Met een team van 20 werknemers handelen ze internationaal in rundvee.

- In 2006 hebben ze daarnaast een slachthuis en een diervoederverwerkingsbedrijf overgenomen.

- In 2016 zijn ze ook nog zelf gaan boeren en hebben ze een boerderij gekocht met 900 koeien.

« ga terug

Zoeken