#ViaVAEX Nieuws

VAEX onderwerg in Amerika voor mogelijkheden fokrunderen Rusland

Datum: maandag 27 februari 2017

In het jaar 2016 mocht VAEX een aantal mooie projecten oppakken voor afzet van fokrunderen naar Rusland. Deze tak van sport wordt een steeds grotere activiteit binnen ons bedrijf  waarbij we graag grensoverschrijdend blijven ondernemen. Een van onze vertegenwoordigers bezocht daarom samen met Russische klanten Amerika. Het doel: bezichtigen van potentiële inkoopbedrijven wat betreft hoogwaardig fokvee. Hoe zien Amerikaanse koeienbedrijven eruit? We laten het u graag zien! 

Dag 1: Bezoek 5 melkveebedrijven in Californië


Op de eerste dag werden we hartelijk verwelkomd door een familiebedrijf California Dairies, Inc. met meer dan 20 melkveebedrijven variërend van 3.000 tot 10.000 koeien. De familie komt oorspronkelijk 3-4 generaties terug uit Nederland, alle managers die op de bedrijven werken, komen ook uit Nederland, sommige hebben in Nederland gestudeerd.

Alle bedrijven werken alleen maar met Holstein koeien. Ze werken allemaal volgens hetzelfde protocol wat betreft veterinaire eisen, insemineren (gesekst sperma eerste en tweede keer op vaarzen), melken, etc. Gemiddelde melkproductie op de bedrijven is rond 12 000 kg per koe per lactatie.

Er zijn geen kalveren aanwezig op de bedrijven. Deze worden vlak na hun geboorte getransporteerd naar een speciaal ingerichte Calve Ranch (met maar liefst 75.000 kalveren!).  Hier worden iedere dag 600 kalveren aangevoerd vanuit verschillende bedrijven. Na 340 dagen komen de vaarzen weer terug op hetzelfde melkveebedrijf.

Dag 2: Bezoek beurs World AG Expo in Tulak


Ondanks de internationaal ogende naam bleek dit een vrij lokaal georiënteerde beurs te zijn voor boeren. Desalniettemin waren we ook hier onder de indruk van de grootsheid. Zo stonden er veel mooie machines opgesteld voor het publiek. Tevens was er ruimschoots aandacht voor medicijnen en genetica. 

Dag 3: Bezoek melkveebedrijf en veehouderij in Idaho Falls


De dag werd begonnen met een bezoek aan een top genetica melkveebedrijf met 10 000 melkkoeien. In dit bedrijf blijven de kalveren wel op hetzelfde bedrijf. Een bewuste keuze in verband met uitval. Het bedrijf ontvangt jaarlijks 7000 embryo’s! Vervolgens vinden er genetische tests plaats waar de beste koeien weer worden gebruikt om de goede moederlijnen voort te zetten.  De rest wordt ingezet voor de melkveehouderij. Het bedrijf melkt jaarlijks 14.000 kg per koe. Tevens hebben ze een gloednieuwe kraamafdeling voor pasgeboren kalveren. 

Het tweede bedrijf was een mesterij (feedlot) met Holstien, Jersey en Angus dieren. We waren overweldigd door het formaat van dit bedrijf met maar liefst 15.000 stuks jongvee. 

Hier vindt tevens de selectie voor export plaats en kunnen de gewenste inseminatie mogelijkheden besproken worden (50%-50%, gesekst, vleesstieren). 

We bedanken iedereen die we gesproken en ontmoet hebben in Amerika voor de gastvrijheid! 
Op naar mooie handelsrelaties in de toekomst.

 

 

« ga terug

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang alle persberichten die VAEX publiceert per mail.

Social media

Ook via sociale media kan je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom VAEX of contact opnemen met ons. 

Facebook   Twitter

Fotoboeken

Zoeken